sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Kauhun tasapaino

Mitä tarkoittivat käsitteet :

liennytys ?

MAD ?

suojasää ?

4 kommenttia:

  1. Liennytys:suurvaltasuhteiden paraneminen kylmän sodan aikana, loppuivat 1970-luvun lopussa valtasuhteiden kiristymiseen

    MAD: McNamaran käyttämä termi molemminpuolisesta varmasta tuhosta. Tilanne, jossa ydinaseet aiheuttaisivat molempien osapuolten tuhoutumisen.

    Suojasää: Stalinin kuoleman jälkeinen aika, jolloin kylmän sodan jännitykset hetkeksi lievenivät.

    VastaaPoista
  2. Liennytys: USA:n ja NL:n suhteet paranivat joten asevarustelua hillittiin 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun.

    MAD: Molemminpuolinen varma tuho ydinsodan sattuessa

    Suojasää: Idän ja lännen suhteiden lämpeneminen Stalinin kuoltua vuosina 1954-1955, Itävallan miehitys päättyi.

    VastaaPoista
  3. Liennytys tarkoittaa USA:n ja NL:n välisten suhteiden paranemista. Se alkoi kun Kuuban ohjuskriisi ratkesi ja Kuuma linja perustettiin.

    MAD = Mutual assured destruction, eli jos jompikumpi USA tai NL hyökkää toistensa kimppuun, niin molemmat tulevat tuhoutumaan täysin ydinohjusten/pommien lennellessä mantereelta mantereelle.

    Suojasää oli Stalinin kuoleman jälkeistä aikaa, jolloin idän ja lännen välit lämpenivät, sekä NL:n kulttuurielämä vapautui rajoituksista. Se kuitenkin tyssäsi Unkarin kansannousuun.

    VastaaPoista
  4. Liennytys: Suurvaltasuhteiden paraneminen kylmän sodan aikana ja alkoi, kun Kuuban kriisi ratkesi ja sen seurauksena perustettiin Kuuma linja Moskovan ja Washingtonin väille.

    MAD: USA ja NL tuhoutuvat täydellisesti, jos jompi kumpi aloittaa sodan.

    Stalinin kuoleman jälkeen alkoi olot helpottua NL:ssa. USA:n ja NL:n väillä oleva köysi löystyi vuodeksi ja sen jälkeen alkoi köysi kiristyä.

    VastaaPoista