sunnuntai 2. syyskuuta 2012

YK:n uusi rooli

 

YK tulee sanoista Yhdistyneet kansakunnat ja se on maailmanlaajuinen hallitusten välinen yhteistyöjärjestö, mikä perustettiin 24. lokakuuta 1945. YK perustettiin toisen maailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksia.

Kun Kylmä sota päättyi, niin se merkitsi YK:lle uuden kauden alkua. Ennen vuotta 1988 koko YK:n historiassa oli ollut 13 rauhanturvaoperaatiota, mutta seuraavana viitenä vuotena aloitettiin kaksikymmentä uutta. Jotkut konfliktit saattoivat kehittyä täysimittaisiksi sodiksi. YK:n talous on ollut kovalla koetuksella nimenomaan näiden kriisien lisääntymisten takia.
 
Yhdistyneiden kansakuntien peruskirjan allekirjoitti 26. kesäkuuta 1945 51 valtiota. Se astui voimaan vasti sitten kuin turvallisuusneuvoston viisi pysyvää jäsentä ja suurin osa muista YK:n silloisista jäsenvaltioista oli sen ratifioinut. Jäsenvaltioita on tällä hetkellä 193.

Vuonna 1990 YK joutui uuden haasteen eteen, kun Irak hyökkäsi Kuwaitiin. Turvallisuusneuvosta vaati Irakia vetämään omat joukkonsa pois Kuwaitista, mutta Irak ei vetänyt vaan jatkoi hyökkäystä. Turvallisuusneuvosto antoi Yhdysvalloille oikeuden vapauttaa Kuwait  Irakin kynsistä käyttämällä kaikkia tarvittavia keinoja. Yhdysvallat saivat Kuwaitin vapautettua. Vaikka operaatio onnistui, niin kaikki jäsenvaltiot eivät hyväksyneet sitä, että YK antoi valtuudet Yhdysvalloille.

YK:n asemaa on heikentäneet monet konfliktit, kuten esimerkiksi Jugoslavian hajoaminen oli kova haaste YK:lle ja serbien ja albaanien välille syttynyt sota, missä YK ja länsivallat yrittivät ratkaista neuvotteluilla. Vaikka rauha saavutettiin, niin YK:n arvovalta heikkeni rajusti, koska se ei pystyny estämään Yhdysvaltojen ja Naton toimia. YK:n asemaa on myös heikentänyt se, kun Yhdysvallat hyökkäsi Irakiin ilman YK:n hyväksyntää eikä Yhdysvallat saanut edes lupaa sotilaalliseen voimankäyttöön.

Nykypäivänä YK korostaa toiminnassaan tasa-arvoa ja nykyään konflikti tilanteet voivat tarkoittaa sotien lisäksi myös esimerkiksi vesivarojen jakamista. Kumminkin YK on saavuttanut paljon, muun muassa moni valtio on saavuttanut itsenäisyyden ja konflikti tilanteita on saatu ratkaistua neuvottelemalla.

YK on kuitenkin todella merkittävä järjestö, sillä sen toiminnassa ovat mukana lähes kaikki maailman valtiot.


Hansu

2 kommenttia:

  1. Oma osuutesi ei oikein selvinnyt (eli mikä oli sinun tuotantoasi) Miksi YK on vaikutusvaltaisempi kuin Kansainliitto aikoinaan ? Miksi suomalaisia on ollut paljon rauhanturvaajina ? Ok !

    VastaaPoista
  2. Oma osuuteni näkyy viimeisessä kappaleessa, sekä muiden kappaleiden sisällöissä! YK on vaikutusvaltaisempi kuin kansainliitto, koska lähes kaikki maailman valtiot kuuluvat siihen. Yksi syy siihen, että suomalaisia on paljon rauhanturvaajina on se, että Suomi kuuluu YK:hon.

    VastaaPoista