sunnuntai 2. syyskuuta 2012

WTC-iskutTässä esseessä pohdin,Yhdysvaltain  syyskuun 11. päivän terroritekoja ja sitä miten se järisytti koko maailmaan vuonna 2001.  Miten tapahtuma eteni? mikä/mitkä olivat motiivit ? ja miten se muutti yhdysvaltoja?

WTC-iskut


Aikaisin syyskuun 11. päivän aamuna 2001,  kaapattiin neljä matkustajalentokonetta. 19 kaappaaja ottivat haltuunsa matkustaja lentokoneet nimeltä;  American Airlinesin lento AA 11 ja United Airlinesin lento UA 175, nämä koneet olivat matkalla Bostonista Los AngelesiinAmerican Airlinesin lento AA 77 Washingtonista Los Angelesiin ja United Airlinesin lento UA 93 Newarkista San Franciscoon. 

Kello 8:46  AA11 törmäsi World Tracen Centerin pohjoistorniii, hetkeä myöhemmin kello 9:03   UA 175  törmäsi WTC:n etelä torniin. Kun lentokoneet olivat törmänneet kerosiini aiheutti räjähdysmäisen tulen joka levisi ilmaan ja rakennuksiin. Tämä aiheutti sen, että teräsrakenteiden paloeristeet ja niiden lujuus, sekä kantavuus heikkenivät. Kun teräspilarit vääntyivät, meni lattia notkolleen ja se aiheutti, sen että ulkokehän pilarit kääntyivät sisäänpäin, joten sisäkehän pilarit eivät enää kestäneet rasitusta ja vahingot levisivät nopeasti. Tämän takia tornit alkoivat sortua.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush antoi kello 9:30 lausunnon "ilmeisestä terroriteosta", siihen asti epätietoisuus tapahtuneesta velloi koko Yhdysvalloissa. Seitsemän minuuttia myöhemminen Bushin lausunnon, kappaaja ryhmä ohjasi AA77 päin Pentagonia. Neljäs lento UA93 oli matkalla Valkoiseen taloon tai Capitoliin, mutta matkustajat olivat yrittäneet saada lentokoneen kaapaajilta haltuunsa, ja he ilmeisesti onnistuivat siinä, sillä kone putosi lähelle Shanksvilleä Pennsylvaniaan kello 10.03.

World Tracen Centerin etelätorni sortui 56 minuutin jälkeen törmäyksestä ja pohjoistorni tunnin ja 42 minuutin päästä törmäyksestä. 

Terroristijärjestö Al-Qaida syytetään WTC-iskuista, heidän johtajansa Osama bin landeni olisi näiden iskujen takana, Osamaa ollut avustmassa Khalid Sheikh Mohammed, joka myös kuuluu Al-Qaidaan. 

Mielestäni kosto on ollut kaiken alku ja juuri tässä terroristi iskussa.  Osama bin Landen kirjoitti vuonna 2002 internettiin kirjeen, hän kiteytti asiansa kirjoittamalla:  "te olette hyökänneet ja hyökkäätte yhä meitä vastaan"  Tällä hän tarkoitti esimerkiksi Palestiinan miehitystä, Yhdysvaltojen tekemät hyökkäykset somalissa muslimeja vastaan, talouspakotteet, ja tärkeimpänä syynä Yhdysvaltojen joukkojen pitäminen Saudi-Arabiassa vuodesta 1991 lähtien.

Terrori-iskujen uhrien lukumäärä on lähemmäksi 3000, ja uhrien joukossa on yli 90 maan kansalaisia. Mikä saa ihmisen tekemään tällä tavalla? kun katsoo tuota lukua, todellakin 3000 viatonta ihmistä kuollut. Saako kostamisen tunne ihmisessä, tälläisen julmuuden aikaan?

Mielestäni tämä on aivan järjetöntä, on vaikeaa selittää miksi kukaan tekisi tuolla tavalla toiselle. Yhdeksi syyksi kuitenkin laittaisin  kulttuuri- ja kasvatus erot, sillä kasvatus vaikuttaa paljon maailman kuvaan. Kaapaajia on varmasti ohjailtu psykologisesti, ja vahva uskonnolinen tausta vaikutta asiaan.

Toinen puoli tästä asiasta kuitenkin hämmentää minua, iskujen jälkeisinä päivinä  yltiöpäinen isänmaallisuuden vimma levisi Yhdysvalloissa. Kaupoista loppuivat amerikan liput muutamissa tunneissa ja radioissa toitotettiin kansallislaulua. Tässä kaikessa on kuitenkin kääntöpuolensa niinkuin usan dollarissa. Nimittäin Yhdysvaltojen muslimit kokivat syrjintää ja häirintää WTC-iskujen jälkee. Ihmisten huonoimpia luontaisia piirteitä on yleistäminen, voiko syyllistää koko kansan jos vain muuta heistä aiheuttaa tuollaista pahaa?  ei todellakaan voi syyllistää, eiväthän kaikki lääkäritkään ole valelääkäreitä , vaikka sellaisiakin mahtuu heidän joukkoonsa, tietenkin ehkä hetkellisesti voidaan kokea luottamuspulaa, mutta silti yleistäminen on mielestäni väärin.

WTC-iskuilla  oli merkittäviä poliittisia seurauksia niin Yhdysvalloissa kuin koko maailmassa. Useissa maissa kovennettiin terrorismin vastaisia lakeja jopa niin rajusti, että viranomaisten toiminnan nähtiin rajoittavan kansalaisoikeuksia. Usassa perustettiin terrorismin vastainen liittovaltion ministeriö  Department of Homeland Security. Myös lentoliikennettä valvotaan tarkemmin nykyään. 

Katsoin erästä haastattelu- ja koostevideota mikä oli tehty jälkeenpäin WTC-iskujen. Siinä videolla nainen kiteytti tapahtuman seuraukset hyvin; " avoimuus oli kadonnut ja pelokkuus lisääntynyt. Vieläkin monien vuosien jälkeen, jos Manhattanilla lentää matalla lentokone, ihmisten katseet nouset ilmaan, sitä ei tapahtunut ennen. "Jenna Tennilä  11C

2 kommenttia:

  1. miten toi teksti näkyy tollee...

    VastaaPoista
  2. en tiedä miksi se näkyy noin. Onko terrorismi lisääntynyt mielestäsi WTC:n jälkeen ? Miksi lännen ja idän vastakohtaisuus kärjistyi ?

    VastaaPoista