keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Miksi akselivallat hävisi toisen maailmansodan?

Pikkuessee: Miksi akselivallat hävisivät sodan?

Toisessa maailmansodassa v.  1939-1945 liittoutuneet voittivat akselivallat. Liittoutuneisiin kuuluivat Iso-Britannia, Neuvostoliitto, Ranska, Kiina ja myöhemmin sotaan tullut Yhdysvallat. Akselivaltoihin taas kuuluivat Saksa, Japani ja Italia.

Mielestäni yksi tärkeimpiä syitä  akselivaltojen häviämiseen oli muun muassa se, että Yhdysvallat liittyi vastapuolelle liittoutuneiden pariin joka toi liittoutuneille paljon resursseja ja miesvoimaa. Toinen tärkeä tekijä oli se, että Saksa ja Japani aliarvioivat vastustajat, sekä ainakin Saksa alkoi taistelemaan monella rintamalla yhtäaikaa joutuen näin hajauttamaan joukkojaan ja siten heikentämään niitä.

Yksi pahimpia virheitä akselivaltojen puolelta olivat Hitlerin virhearvioinnit, jotka johtivat pahoihin taktisiin virheisiin. Hän esimerkiksi uskoi, että Normandian maihinnousu oli vain hämäystä ja oikea hyökkäys tulisi toisaalta, joten Hitler pidätteli valmiina olleiden panssaridivisioonien vastahyökkäystä sinne, joka antoi liittoutuneille mahdollisuuden vahvistaa asemansa.

Myös asekehittelyssä tehtiin virhearviointeja. Saksa panosti rakettiaseiden kehitykseen, eikä niistä keksittyihin suihkukoneisiin, jotka olisivat voineet taata Saksalle ilmaherruuden.

Pohdiskelin tässä, että miten akselivallat olisivat voittaneet toisen maailmansodan ja seuraavaksi esittelen teille niitä keinoja, jotka omasta mielestäni olisivat kääntäneet sodan kulun akselivaltojen hyväksi:

1. Yhden rintaman sota

Saksa ja muut akselivallat eivät olisi ruvenneet sotimaan monella eri          rintamalla vaan keskittyneet vain muutamiin maihin yhdellä kertaa. Tästä seuraisi se, että akselivaltojen joukot eivät olisi niin hajautettuina eri rintamille kuin ne oikeasti olivat vaan suurena joukkona samassa paikassa.

2. Pearl Harbor

Japanin laivaston ilmavoimat pommitti Yhdysvaltojen laivastotukikohta Pearl Harboria, josta seurasi lähes koko Yhdysvaltojen laivastojen tuho Tyynellämerellä. Tämä suututti Yhdysvallat, joka seuraavaksi osallistui maailmansotaan liittoutuneiden puolelle.

Mielestäni akselivallat saivat todella pahan vihollisen pommittamalla Pearl Harboria, ja tekivät siinä suuren virheen. Jos Japani ei olisi tehnyt sitä, niin ehkä Yhdysvallat ei olisi osallistunut sotaan, ainakaan niin nopeasti.

Tiivistän vielä, että toinen kohta, jolla akselivallat olisivat voineet parantaa asemiaan toisessa maailmansodassa olisi ollut se, että he eivät olisi suututtaneet Yhdysvaltoja.

3. Akselivaltojen asekehityksen muuttaminen. 

Saksa panosti rakettiaseisiin ja Japani suuriin panssarilaivoihin. Saksan olisi ehkä pitänyt panostaa suihkukoneiden kehitykseen, jonka he olisivat voineet valmistaa ja siten saada itselleen ilmaherruuden. 

Japanin olisi mielestäni pitänyt panostaa panssarilaivojen sijaan lentotukialuksiin, joilla he olisivat voineet pistää hyvän vastuksen Yhdysvaltojen omille lentotukialuksille merellä. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan Yhdysvallat saavutti ilmaherruuden merellä, mikä toi heille voiton.
        
4. Saksan hyökkäys Neuvostoliittoon

Saksa aliarvioi Neuvostoliitossa vallinneet ankarat ilmastot ja olosuhteet. Saksalaisilla joukoilla ei ollut edes talvivarusteita mukana, joten todella moni kuoli kylmään. Lopulta Saksa joutui perääntymään sieltä äsken mainittujen syiden takia.


Tässä oli hieman omia mietteitäni kuinka akselivallat olisivat ehkä voineet voittaa toisen maailmansodan. En tiedä olisiko se ollut mahdollista, mutta luulen, että ainakin se olisi ollut enemmän mahdollista kuin mitä se silloin oli.

Loppuun vielä haluan todeta, että hyvä se on jälkiviisaana kertoa mitä olisi pitänyt tehdä toisin, kun tapahtuneen voi nyt jälkikäteen lukea historian kirjoista. Opin kuitenkin paljon toisen maailmansodan kulusta tätä tehdessäni, mikä on hieno asia.

                                                      Rasmus 11A


6 kommenttia:

 1. Tärkeä huomio tuo, että opit II ms:n vaiheista oleellista. Otit sopivasti kantaa asioihin eikä miniessee ollut lähteiden referointia. Hyvä juttu !

  VastaaPoista
 2. "I have experienced random attention swelling" Pіcѕ or even lieѕ

  Feel frеe to surf to my homeρagе :: prnewswire.com

  VastaaPoista
 3. Very niсe post. I just stumbled upоn your weblog
  аnd ωished tо ѕaу that I have really
  enjoyed browsing your blog posts. After all ӏ'll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  Look into my website: http://www.prweb.com/releases/silkn/sensepilreview/prweb10193901.htm

  VastaaPoista
 4. Link exchange is nothing else but it is juѕt рlacing
  the otheг person's blog link on your page at proper place and other person will also do similar for you.

  Take a look at my webpage: http://www.sfgate.com/business/prweb/article/v2-cigs-review-authentic-smoking-experience-or-4075176.php

  VastaaPoista
 5. So this had to be an OBD I car with an ALCL diagnostic connector and not an OBD II connector.
  It is heading to be a wonderful gift for your beloved kinds.  Also visit my page :: obd scanner

  VastaaPoista
 6. Kiitti tää autto koulu jutus.
  Danks boi

  VastaaPoista