sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Terrorismi

Terrorismi tarkoittaa väkivaltaa tai väkivallan uhkaa.Terrorismin tarkoituksena on pelon ja turvattoman ilmapiirin luominen. Kirjassa kerrotaan terrorismiin turvauduttavan silloin, kun omat toiminnat eivät saavuta poliittisesti tai rauhanomaisesti tavoitteitaan.

Terrorismissä on monia eri tapoja toimia ja saada aikaan kaaosta: salamurhat, lentokonekaappaukset, autopommit ja itsemurhaiskut ovat suosituimpia terrorismin muotoja. Yksi tunnetuimmista terrorismijärjestöistä on Al-Qaida, jota johti Osama Bin Laden. Laden kuitenkin murhattiin Yhdysvaltojen toimesta keväällä 2011 Pakistanissa.

Euroopassa 2000-luvulla on tapahtunut miltei vuosittain vakavia terrori-iskuja. Iskut ovat vaatineet lukuisia uhreja. Viimeisimpiä iskuja ovat olleet muunmuassa Moskovan metron itsemurhaiskut keväällä 2010 sekä Oslon pommi-iskut Anders Breivikin johdosta heinäkuussa 2011. Ehkä mieleenpainuvin 2000-luvun terrori-iskuista on kuitenkin tähän mennessä ollut Yhdysvalloissa tapahtunut Word Trede Center kaksoistorneihin kohdistuneiden lentokoneiden kaappaus. Lentokoneet kaapattiin ja ne lennättiin kaksoistorneihin. Monia, monia ihmisiä kuoli tässä hirvittävässä verilöylyssä 11.9.2001. Päivän tapahtumat tullaan muistamaan vielä pitkään.
Terroristien tavoite on saada mahdollisimman paljon julkisuutta teoilleen. Tärkeänä terroristit pitävät vastustajan saamista odottavan pelon ja turvattomuuden tilaan. Pelko ja epävarmuus uusista iskuista tehostaa toimintaa. Iskujen kohteiksi joutuneet haluavat esitellä tuhojen vaikutusta sekä tekojen barbaarisuutta.

Terrorismille ei ole yhtä yksiselitteistä syytä. Vähemmistökansat tai etniset ryhmät vaativat itsenäisyyttä tai alueellista itsehallintoa. Joskus esiintyy myös valtioterrorismia. Se tarkoittaa valtion väkivaltaa omia kansalaisia kohtaan. Tästä esimerkkinä on Stalinin Neuvostoliitto.

Kerroin muutaman syyn miksi terromismia esiintyy ja miksi siihen turvaudutaan. En kuitenkaan ymmärrä miten joku kykenee siihen. Ihmisen on oltava todella pahasti päästään sekaisin, jos ryhtyy sellaiseen missä kuolee aivan viattomia ihmisiä kymmenittäin, ellei sadoittain. He, jotka terrorismia harjoittavat, eivät selvästikään välitä yhtään elämästä. Toki tässä kohdassa tulee mieleen itsemurhaiskut. Siinä ihmisellä täytyy olla todella paha olo sisäisesti, ettei pää enää kestä sitä. Mutta siinä tullaan taas siihen kysymykseen, että miksi pitää tappaa muita ihmisiä samalla kun pääsee omasta hengestä eroon. Eikö vain riitä siitä että hyppää sillalta tai viiltää ranteet auki ja sillä selvä? Muut ihmiset saattavat jopa pitää elämästään tai rakastaa sitä ja nauttia täysillä ajastaan. Terrorismi on todella raakaa koska siinä niin monet sivulliset joutuvat kärsimään. Uskonnon vuoksi terrorismia harjoittavat ihmiset ovat niin aivopestyjä tai vahvasti uskoon tulleita, että rupeavat näihin tekoihin. Toki joku voi myös tehdä hyökkäyksiä päinvastaisesta syystä.

Mitä terroristit sitten hyötyvät teoistaan? Sitä en osaa käsittää. Useissa iskuissa tekijät itse kuolevat mukana. Onko tarkoitus saada näyttävä kuolema? Tappaa mahdollisimman paljon ihmisiä? No julkisuutta halutaan, sen tiedämme jo, mutta työn hedelmää emme tunne. Hyvällä tuurilla terroristi saa istua loppuelämän vankilassa. Sitäkö he toivovat? Mikä on terroristien palkkio? En osaa sanoa kysymyksiini vastauksia, mutta voin aina veikata. Uskonnollisella kannalla olevat terroristit todennäköisesti saavat ikuisen rauhan, tai jotain sinne päin. He näyttävät jumalilleen mistä heidät on tehty ja luulevat saavansa siitä palkkion. Valtioterrorismissa palkkio on se, jos onnistutaan saamaan kansa samalle kannalle kuin hallitsija. Vähemmistö kansat ja muut jotka vaativat itsenäisyyttä tai alueellista itsehallintoa saavat palkkioksi sen, jos onnistuvat. Olen kuitenkin sitä mieltä, että asiat voisi selvittää jollain muullakin tavalla ja jättää karmivat verilöylyt ja vaikka hoitaa asiat puhumalla. Mutta kukaan ei ole täydellinen, joten emme voi vaatia sitä keneltäkään. Maailman on epäreilu.

Mira

2 kommenttia:

  1. Erittäin hyvä aihe ja pohdinta. Onko terroristi isku Suomessa todennäköinen/mahdollinen ? Kuka meitä uhkaa ?

    VastaaPoista
  2. Mielestäni iskut ovat mahdollisia missä vain, mutta ei välttämättä kovin todennäköistä. Koskaan ei tule olla liian luottavainen siihen, ettei iskuja tule, mutta ei sitä tule myöskään jokapäiväisessä elämässä pelätä. Valtioterrorismiin en tässä vaiheessa usko täällä Suomessa, mutta yksittäiset henkilöt voivat ihan hyvin hyökätäkin. Pitäisi huomata yksinäiset ja "epäilyttävät" kenkilöt ja tukea heitä ajoissa, ettei pään sisässä tule ajatukset liian hulluiksi. Esim perhesurmat ym kouluammuskelut voivat yltyä vielä jotain vuonna terrorismiksi...

    VastaaPoista