sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Toisen maailmansodan ratkaisutaistot

Ensimmäinen toisen maailmansodan ratkaisuun vaikuttanut taistelu käytiin Normandiassa vuonna 1944. Tuossa taistelussa liittoutuneet hyökkäsivät Saksan vallassa pitämään Normandiaan ja suurista miestappioista huolimatta onnistuivat luomaan alueelle sillanpääaseman. Neuvostoliiton hyökkäys idästä esti saksalaisten perääntymisen länteen ja liittoutuneiden menestys takasi heille Pariisin vapautuksen.

Puolalaiset aloittivat kapinan saksalaisia vastaan elokuussa 1944. Heidän oli tarkoitus vallata Varsova ennen neuvostojoukkojen saapumista. Saksalaisjoukot kuitenkin tuhosivat puolalaiset, kun heille ei saatu tarjottua apua. Neuvostojoukot saapuivat Puolaan vasta tammikuussa 1945, ja saivat kaupungin hallintaansa toukokuussa. Tämän seurauksena Saksa antautui.

Yhdysvaltojen ydinaseiden käyttö oli viimeinen niitti sodalle. Yhdysvallat pudottivat Japaniin kaksi atomipommia, joiden jälkeen Japani antautui ehdoitta. Pommituksissa kuoli yhteensä reilut 300 000 ihmistä. Pommituksia perusteltiin sodan lyhentämisellä sekä Yhdysvaltojen joukkojen säästämisellä sekä Pearl Harborin kostona.

Mitä olisi tapahtunut, jos Japani ei olisi hyökännyt Pearl Harboriin vuonna 1941. Yhdysvallat eivät kenties olisi liittyneet sotaan, jolloin akselivaltojen mahdollisuus voittaa sota, olisi ollut parempi. Yhdysvallat toi sotaan mukaan niin vahvat resurssit liittoutuneiden puolelle, että akselivalloilla, eikä eurooppalaisilla liittoutuneiden mailla ollut mahdollisuutta hankkia tuon sortin materiaaleja. Sotaa ei ollut käyty Yhdysvaltojen alueella, jolloin sen talous ei ollut kärsinyt.

Yhdysvaltojen vahvan tuen avulla liittoutuneet saivat haltuunsa Normandian, ja pääsivät niskan päälle toisessa maailmansodassa. Jos Yhdysvallat eivät olisi olleet mukana sodassa, liittoutuneet eivät välttämättä olisi saaneet Normandiaa haltuunsa, jolloin Saksa ei olisi joutunut piiritetyksi kahdelta rintamalta. Sota olisi voinut kääntyä Saksalle, ja Saksa olisi voinut vallata puoli Eurooppaa itselleen Hitlerin johdolla. Näin ollen Euroopan maiden rajat voisivat olla erinäköiset. Saksa olisi isompi ja sen haltuun kuuluisi mm. Puola ja Ranska. Saksa hallitsisi Euroopan kauppaa, ja olisi kenties maailman tärkein kauppavaltio Yhdysvaltojen ja todennäköisesti Japanin jälkeen.

Toinen seikka, jota pidän miettimisen arvoisena on, että mitä olisi tapahtunut, jos Yhdysvallat eivät olisi pudottaneet atomipommeja Japaniin Hiroshimaan ja Nagasakiin. Sota oli käynnissä, enää Aasiassa. Euroopassa taistelut olivat jo hiipuneet, kun Saksa oli luovuttanut. Sota olisi voinut jatkua vielä vuoden kaksi. Mutta olisiko jatkuva sota vaikuttanut nykymaailman talouteen. Se olisi ainakin voinut nostaa materiaalien hintoja, joka olisi edelleen vaikuttanut verotuksiin.

Yhdysvaltojen pommien pudottaminen Japaniin oli aika epäinhimillistä. Siinä kuoli niin monia ihmisiä, että he olisivat voineet ajatella jotakin muuta ratkaisua sodan lyhentämiseen. Pommeissa kuoli niin monia siviilejä, jotka eivät olleet millään tavalla osallisia sotaan. Heitä olisi voitu ajatella enemmänkin.

Mitä jos akselivallat olisivat voittaneet sodan? Omistaisiko Suomi edelleen karjalan ja Petsamon alueet? Suomi olisi laajempi ja sillä olisi enemmän vaikutusvaltaa. Kaiken kaikkiaan maailma voisi olla hyvinkin erilainen paikka.

Roope Lepistö

2 kommenttia:

  1. Joku kappale oli hieman irrallinen kokonaisuudesta, muuten ok. Oliko joku taistelu mielestäsi muita tärkeämpi sodan lopputuloksen kannalta ? Mitä siitä seuraisi jos Karjala palautuisi Suomelle ?

    VastaaPoista
  2. Normandian taistelulla oli mielestäni hyvin tärkeä lopputuloksen kannalta, sillä Saksa laitettiin kahdelta suunnalta niin ahtaalle, että he eivät yksinkertaisesti enää voineet onnistua.
    Karjala antaisi Suomelle tilaa laajentaa taloutta itään ja muita taloudellisia mahdollisuuksia.

    VastaaPoista