maanantai 3. syyskuuta 2012


Stalingradin taistelu 

Stalingradin taistelua voidaan pitää toisen maailmansodan käännekohtana. Se oli myös yksi ihmisen historian verisimmistä taisteluista. Taistelussa olivat vastakkain Neuvostoliitto ja Saksa liittolaisineen. 
Taistelun lähtökohtana oli saksalaisten halu vallata Stalingrad, joka ei ollut Hitlerin alkuperäisissä suunnitelmissa tärkeä, mutta joulukuussa 1941 epäonnistunut hyökkäys muutti Hitlerin suunnitelmia. Vuonna 1942 Hitler asetti tavoitteekseen vallata Kaukasuksen öljykentät ja katkaista Volgan liikennereitit. Tämän takia saksalaiset halusivat vallata Stalingradin. 
Saksa aloitti hyökkäyksen 13. heinäkuuta 1942. Akselivaltojen kannalta hyökkäys alkoi lupaavasti. Vaikka Saksa kärsi huomattavia tappioita johtuen sotilaiden tottumattomuudesta kaupunkisotaan niin silti he onnistuivat valtaamaan lähes koko kaupungin. Neuvostoliitto alkoi suunnittelemaan suurta vastahyökkäystä Stalingradiin mutta päätti odottaa marraskuuhun ennen toteutusta. Pakkaset tuottivat saksalaisille ongelmia. Puolet heidän panssarivaunuistaan eivät toimineet erinäisten vikojen takia. 
Neuvostoliitto kokosi hyökkäystään varten 500 000 sotilasta, 1 100 lentokonetta ja 900 panssarivaunua. Hyökkäys alkoi 19. marraskuuta 1942. Neuvostoliitto onnistui muutamassa päivässä saartamaan kaupungin ja Saksan noin 250 000 sotilasta. Saksalaisten ainoa pakokeino oli lentokoneet. Neuvostoliitto onnistui estämään saksalaisten lentokoneiden ja panssarivaunujen pääsyn kaupunkiin. Saksalaisia sotilaita alkoi kuolla erilaisiin tauteihin. Lopulta myös ruoka loppui ja toivottomat sotilaat joutuivat syömään jäätyneitä ruumiita. 
Neuvostoliitto lähestyi kaupungin keskustaa mutta Hitler ei antanut joukoilleen lupaa antautua. Lopulta 31. tammikuuta Neuvostoliiton armeija saapui saksalaisen sotamarsalkan Friedrich Pauluksen päämajaan jossa tämä antautui ilman Hitlerin lupaa. 
Taistelun lopputulos oli raskas akselivalloille. He menettivät yhteensä arviolta 850 000 miestä kaatuneina, vangittuina tai haavoittuneina. Näistä uhreista 450 000 oli saksalaisia, 200 000 romanialaisia, 130 000 italialaisia ja 120 000 unkarilaisia. Neuvostoliitto menetti arvioiden mukaan 750 000 sotilasta ja 40 000 siviiliä. Taistelu oli käännekohta toisessa maailmansodassa. Taistelun jälkeen Saksa joutuin perääntymään itärintamalla aina lopulta Berliiniin asti. 

Antti Nurminen

1 kommentti:

  1. Miksi kaupunki oli niin tärkä molemmille ? Mitä virheitä saksalaiset tekivät Stalingradissa ?

    VastaaPoista