sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Yhdysvallat – ainoa supervalta?


Yhdysvallat – ainoa supervalta?

Kun kylmä sota loppui ja Neuvostoliitto hajosi vuoden 1991 lopulla muuttui Yhdysvaltain asema kansainvälisessä politiikassa. Tämän johdosta Yhdysvalloista tuli ainoa supervalta ja, jonka ansiosta sillä on johtava paikka maailmanpolitiikassa.
Yhdysvaltojen sotilasmenot ovat melkein puolet kaikista maailman varustelumenoista ja lisäksi siellä tehdään myös korkeatasoista sotilasteknologista tutkimustyötä. Siellä on panostettu tieteeseen paljon ja se on maailman suurin kansantalous. Myöskin populäärikulttuurissa Yhdysvallat on saavuttanut johtavan roolin. Kun kylmäsota oli ohi alkoi Yhdysvallat harjoittaa unilateralismia. Unitelarismi on yksipuolista päätöksen tekoa kansainvälisessä politiikassa. Suurten sotilaallisten resurssiensa ansiosta pystyy Yhdysvallat ottamaan maailmanpoliisin roolin. Vaikka useat maat eivät kannattaneetkaan Yhdysvaltain hegemoniaa he sopeutuivat siihen. Hegemonia tarkoittaa johtavaa asemaa maailmassa ja myös mahdollisuutta vaikuttaa muihin maihin taloudellisesti että poliittisesti. Tämä tarkoittaa, että Yhdysvaltain mielipide vaikuttaa paljon muiden maiden mielipiteisiin. Esimerkiksi Yhdysvaltain hyökkäys Irakiin on ollut suuri arvostelun kohde maailmalla.

Mielestäni Yhdysvallat on ainoa supervalta. Siihen on monia syitä ja varmasti monia mielipiteitäkin. Supervallan Yhdysvalloista tekee mm. se, että sillä on iso armeija mikä turvaa sen, että sinne ei todennäköisesti hyökätä. Yhdysvalloilla on myös hyvät suhteet moniin maihin ja on politiikassa tärkeässä roolissa. Tutkimustyön kannaltakin Yhdysvallat on erittäin johtavassa roolissa ja siellä kehitetään paljon uutta tavaraa. Elokuvien ja musiikin ansiosta Yhdysvallat on myös saanut huomiota ja se varmistaa sitä, että jo nuorena lapset oppivat, että Yhdysvallat on iso paikka, jossa tapahtuu. Uskon, että Yhdysvaltojen mielipiteellä jostakin asiasta on paljonkin merkitystä muiden maiden mielipiteisiin. Se, että Yhdysvallat tekee päätöksiä ilman muiden suostumusta ei kuitenkaan ole hyvä asia. Mielestäni tärkeissä asioissa pitäisi saada jokaisen maan mielipide oli maa kuinka pieni tahansa. Ainakin sodissa pitäisi Yhdysvalloilla olla hyvät syyt, kun taas Irakin sodasta ovat jotkut sanoneet, että siihen ei ollut hyvää syytä. Ainoan supervallan yhdysvalloista tekee myös se, että mielestäni ei ole olemassa toista maata millä olisi niin suuri vaikutus maailman tapahtumiin.

Jos Neuvostoliitto ei olisi hajonnut tai Yhdysvallat ei olisi ikinä saanut niin isoa valtaa oli maailma varmasti erilainen. Yhdysvalloilla ei olisi niin suurta vaikutusta muiden maiden mielipiteisiin, joten ehkä muut maat olisivat jossain vaiheessa olleet erimieltä ja valinneet toisin, koska ei tarvitsisi pelätä Yhdysvaltoja. Ehkä myös jos Yhdysvallat ei olisi niin iso ei sen tarvitsisi huolehtia niin paljoa terrorismista, kuten World Trade Centerin hyökkäyksestä, jossa kuoli paljon ihmisiä ja on jäänyt historiaan yhtenä merkittävimmistä terroristi iskuista.

Henrikki

2 kommenttia:

  1. Miksi USA:ta sanotaan maailmanpoliisiksi ? Onko muita maita nousemassa sen rinnalle ? Pikkunätti essee.

    VastaaPoista
  2. USA:ta kutsutaan maailmanpoliisiksi, koska sillä on hyvät sotilaalliset resurssit, joilla se voi puolustaa muita maita tai hyökätä toiseen maahan. USA:lla on myös paljon valtaa, joten se voi toimia "oikeuden jakana" joissakin tilanteissa. USA myös puhuu paljon ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta, joten se tarkkailee maailmaan myös niiden osalta.

    Kiina on nousemassa Yhdysvaltojen rinnalle supervallaksi, koska siellä tuotetaan paljon tavaraa ja siellä on halpaa työvoimaa. Kiina myös kehittyy hurjaa vauhtia ja asukasluku Kiinassa on hurjat 1,3 miljardia.

    VastaaPoista