Israelin alueella on juutalaisia ja muslimeja. Muslimit ovat Palestiinassa, joka on hajanainen alue Israelissa. Muslimeilla ja juutalaisilla on paljon erimielisyyksiä, koska he haluavat uskontonsa pyhät paikat alueeseensa.
Lähi-idässä on paljon öljyä ja sen perusteella on syttynyt sotiakin. Yhdysvallat haluaa turvata öljyn saantinsa, niin se on ollut paljon mukana ölyasioissa.
Israel on Yhdysvaltojen tuella voittanut sotia arabimaita vastaan ja kasvattanut aluettaan. Arabit ovat sotien jälkeen tehnyt terrori-iskuja Israeliin.
Koska Yhdysvallat on auttanut Israelia, arabimaat ovat kääntyneet myös Yhdysvaltoja vastaan.
Israelin alueella on sekä juutalaisia että muslimeja, joista muslimeilla on hajanainen alue Palestiinassa kun taas juutalaisilla on parempi alue. Erimielisyyksiä juutalaisilla ja muslimeilla on tullut pyhistä paikoista.
Öljystä suurin osa sijaitsee Lähi-Idässä. Yhdysvallat, joka käyttää paljon öljyä haluaa turvata öljyn saantinsa. Yhdysvalloilla on hyvät suhteet Saudi-Arabiaan, joka on suurin öljyn ja maakaasun tuottaja.
Yhdysvallat on tukenut Israelia, jonka avulla se on voittanut arabimaita. Voittojen ansiosta Israel on kasvattanut aluettaan. Kun sodat ovat olleet ohi ovat arabit vielä tehneet terroristi iskuja sinne.
Yhdysvaltojen Israelille tarjoaman avun seurauksena on Yhdysvallatkin joutunut maksamaan. Esimerkiksi Yhdysvallat on joutunut maksamaan jopa nelinkertaisen hinnan öljystä muiden öljyä tuottavien arabimaiden painostuksen takia, koska se auttoi Israelia.
Ongelmia Israelissa syntyy muslimien ja juutalaisten välillä esim. siirtokuntien kohtaloista ja uskonnollisesti pyhien kaupunkien hallinnasta.
USA ja Eurooppa ovat riippuvaisia Lähi-Idän öljystä ja yrittävät kaikin keinoin turvata sen saatavuuden. Esim. USA pitää varmistaa öljynsaantinsa pitämällä hyvät suhteet öljyn -ja maakaasuntuottajaan, Saudi-Arabiaan, jossa sillä on sotilastukikohtia.
USA tukee Israelia ja NL Egyptiä ja Syyriaa. Palestiina on jaettu juutalaisille ja palestiinalaisille. Sotia arabeja vastaan voittanut Israel on laajentanut aluettaan, koska sillä on USA tukenansa.
Israel on käyttänyt voimapolitiikkaa palestiinalaisia vastaan. Aluksi länsimaat olivat Israelin puolella, mutta esim. EU on tuominnut Israelin voimapolitiikan lähivuosina ja tukenut palestiinaa. Öljy tuli poliittiseksi aiheeksi jom kippurin sodassa, kun Israelia tukevia länsimaita painostettiin nelinkertaistamalla öljyn hinta. Myös uskonto on ollut mukana ongelmissa. Esim. islamilainen fundamentalismi on vaikuttanut tapahtumiin Lähi-Idässä; kun fundamentalistit nousivat johtoon, alkoi islam ohjata myös poliittisia päätöksiä monissa arabimaissa.
israelissa on juutalaisia ja muslimeja, riitoja syntyy mm. pyhien paikkojen sijainneista ja hallinnasta
Yhdydvalloilla on hyvät suhteet saudi-arabiaan josta se saa öljyä. Yhdysvallat haluavat myös turvata öljyn saannin tulevinakin vuosina.
israelilla on USA tukenaan ja on sen takia voittanut sotia arabi maita vastaan, sotien jälkeen arabimaat ovat tehneet terrori-iskuja israeliin.
Arabimaat ovat suuttuneet yhdysvalloille siitä, että se on auttanut Israelia,ja yhdysvallat on joutunut maksamaan öljystä muille arabimaille jopa nelinkertaisen hinnan.
Uskonnollisia vastakohtia on se, että Israelissa on sekä juutalaisia että muslimeja joiden uskomuksilla on tietysti eronsa ja tämän vuoksi syntyy paljon riitoja ja erimielisyyksiä.
Talouden puolesta Israelissa valtaa pitää öljytuotanto, mutta se onkin oikeastaan melkeinpä ainoa tärkeä tuote jota sieltä haetaan. Eurooppa ja USA ovat täysin riippuvaisia Lähi-Idän öljyvarannoista ja yrittävät tämän vuoksi pitää suhteensa hyvinä.
Lähi-idässä Palestiina on jaettu kahtia juutalaisille ja palestiinalaisille. Kuitenkin myös Lähi-idän ulkopuoliset maat ovat olleet mukana erinäisissä taisteluissa auttamassa, minkä vuoksi on voitettu ylivoimaisesti ja helpommin ja näin valloitettu lisää maata. Tästä yhtenä esimerkkinä Israel, jonka apuna Yhdysvallat on ollut.
Palestiinan kysymyksessä on käytetty paljon väkivaltaa ja Israel onkin käyttänyt voimapolitiikkaa Palestiinaa vastaan. Kiistojen ulkopuoliset alueet kuten esimerkiksi länsimaat ovat joutuneet valitsemaan niinsanotusti puolensa kiistoissa. Myös EU on puolustamassa tiettyjä puolia. Se on tuominnut voimapolitiikan, jota Israel käyttää ja alkanut tukemaan Palestiinaa. Suuria kysymyksiä ja valintoja aiheuttaa myös eri maiden öljyntarve ja eri uskonnot.
Uskonnollisia vastakohtaisuuksia: Lähi-Idän alueella on sekä juutalaisia että muslimeja, joiden välille syntyy kiistoja esimerkiksi molempien uskontojen pyhistä paikoista sekä juutalaisten rakentamista siirtokunnista.
Taloudellisia vastakohtaisuuksia: USA ja Eurooppa ovat riippuvaisia öljystä ja 70% maailman öljystä sijaitsee Lähi-Idän alueella. Öljyn vuoksi ollaan valmiita sotimaan, ja esim. USA yrittää pitää suhteensa Saudi-Arabiaan (joka on maailman suurin maakaasun ja öljyn tuottaja) hyvänä. Öljyntuottajamaat voivat käyttää öljyä poliittisena aseena esim. moninkertaistamalla sen hinnan.
Alueellisia vastakohtaisuuksia: Palestiinan alueella asuu sekä juutalaisia että palestiinalaisia. Palestiinalaisten alue on pienempi ja hajallaan kun taas juutalaisten alue on suuri alue keskeltä. Israel (juutalaisalue) julistautui itsenäiseksi, mistä palestiinalaiset eivät pitäneet. Arabinationalistit ovat tukeneet palestiinalaisia, ja näitä vastaan taisteltuaan (USA:n avustuksella) Israel on saanut laajennettua aluettaan valloituksilla.
Poliittisia vastakohtaisuuksia: Israelin ja Palestiinan kysymyksessä Israelin politiikasta on tullut erittän aggressiivista, koska Israelilla on aina ollut USA:n tuki puolellaan ja länsimaat ovat olleet myönteisiä. Länsivaltojen asenteet ovat kuitenkin muuttuneet Israelin häikäilemättömyyden vuoksi. USA:lle on ollut erityisen tärkeää tehdä poliittiset ratkaisunsa siten, että sen öljynsaanti on turvattu, esim. pitämällä hyvät suhteet Saudi-Arabian kuningashuoneeseen. Muita diktatuureja on kyllä arvosteltu, mutta ei Saudi-Arabiaa, koska öljynsaanti voisi vaarantua. Myöskään hyökkäys Irakiin vuonna 2003 antaa miettimisen aihetta, sillä selkeää syytä hyökkäykseen ei ollut.
Israelissa on juutalaisia ja muslimeja ja Palestiinassa on muslimeja. Israelissa syntyy koko ajan ongelmia, koska juutalaiset pitävät Israelia "luvattuna maana" ja muslimeilla on pyhiä paikkoja siellä kuten Jerusalemissa. Palestiinassa on pyhiä paikkoja että juutalaisille sekä muslimeille.
U.S.A ja Eurooppa ovat kiinnostuneita ja ovat riippuvaisia Lähi-Idän öljystä, koska heidän omat öljyvarat eivät riitä jatkuvasti kasvavaan energiakulutukseen. Esimerkiksi Saudi-Arabia on maailman suurin öljyn ja maakaasun tuottaja, jota Yhdysvallat vartioi öljykenttien läheisyydessä. Toinen syy on sotilaallinen asema, jota Yhdysvallat ja Venäjä pyrkivät luomaan omia etupiiriä esim. Israel on sotilaallisesti vahva Läji-Idässä, koska saa sotilaallista tukea Yhdysvalloilta.
Israel on laajentanut alueita USA:n avulla, mikä on ärsyttänyt muita arabimaita. Israelin voiton jälkeen arabimaat ovat tehneet terrori-iskuja Israeliin ja Israel vastasi terroriin pommittamalla toisia arabimaita/Palestiinaa.
Usa on auttanut poliittisesti Israelia, mikä on ärsyttänyt muita arabimaita. Ja niin osa arabimaista on pitänyt USA:a yhtenä päävihollisena. Poliittisiin ratkaisuihin on vaikea päästä, koska äärijuutalaiset ja äärimuslimit häiritsevät poliittisten ratkaisujen tekemiseen. Myös monet länsimaat ovat tukeneet Israelia, koska sillä on yhteinen historia Israelin kanssa.
Israelin alueella elää sekä juutalaisia että muslimeja joiden välille on riitoja eri uskontokuntien pyhitän paikoista ja juutalaisten rakentamista siirtokunnista.
Teollistuneet maat kuten Yhdysvallat ja iso osa Euroopan valtioista ovat taloudellisesti riippuvaisia Lähi-Idän öljykentistä ja pyrkivät turvaamaan öljynsaannin kaikin keinoin, vaikka sodan uhalla. Esimerkkinä tästä on Yhdysvaltojen hyvät suhteet Saudi-Arabiaan.
Lähi-Idän alueella Palestiinalaiset eivät pitäneet Israelin itsenäistymisestä minkä seurauksena he ovat tehneet terrori-iskuja Israelin alueelle. Israel on puolestaan pystynyt laajentamaan alueitaan Usa:lta saamansa tuen avulla.
Israelin politiikka on ruvennut olemaan varsin aggressiivista nykypäivinä, jolloin on ruvettu tukemaan Palestiinaa.USAn Israelille tarjoama apu on ärsyttänyt muita arabimaita. Lämsivallat ovat nykyään kääntyneetkin Israelin politiikkaa vastaan. USA puolestaan uskaltaa kritisoida muita Lähi-Idän maita muttei Saudi-Arabiaa, jotta öljynsaanti on turvattu.
Israelin alueella on juutalaisia ja muslimeja. Muslimit ovat Palestiinassa, joka on hajanainen alue Israelissa. Muslimeilla ja juutalaisilla on paljon erimielisyyksiä, koska he haluavat uskontonsa pyhät paikat alueeseensa.
VastaaPoistaLähi-idässä on paljon öljyä ja sen perusteella on syttynyt sotiakin. Yhdysvallat haluaa turvata öljyn saantinsa, niin se on ollut paljon mukana ölyasioissa.
Israel on Yhdysvaltojen tuella voittanut sotia arabimaita vastaan ja kasvattanut aluettaan. Arabit ovat sotien jälkeen tehnyt terrori-iskuja Israeliin.
Koska Yhdysvallat on auttanut Israelia, arabimaat ovat kääntyneet myös Yhdysvaltoja vastaan.
Israelin alueella on sekä juutalaisia että muslimeja, joista muslimeilla on hajanainen alue Palestiinassa kun taas juutalaisilla on parempi alue. Erimielisyyksiä juutalaisilla ja muslimeilla on tullut pyhistä paikoista.
VastaaPoistaÖljystä suurin osa sijaitsee Lähi-Idässä. Yhdysvallat, joka käyttää paljon öljyä haluaa turvata öljyn saantinsa. Yhdysvalloilla on hyvät suhteet Saudi-Arabiaan, joka on suurin öljyn ja maakaasun tuottaja.
Yhdysvallat on tukenut Israelia, jonka avulla se on voittanut arabimaita. Voittojen ansiosta Israel on kasvattanut aluettaan. Kun sodat ovat olleet ohi ovat arabit vielä tehneet terroristi iskuja sinne.
Yhdysvaltojen Israelille tarjoaman avun seurauksena on Yhdysvallatkin joutunut maksamaan. Esimerkiksi Yhdysvallat on joutunut maksamaan jopa nelinkertaisen hinnan öljystä muiden öljyä tuottavien arabimaiden painostuksen takia, koska se auttoi Israelia.
Ongelmia Israelissa syntyy muslimien ja juutalaisten välillä esim. siirtokuntien kohtaloista ja uskonnollisesti pyhien kaupunkien hallinnasta.
VastaaPoistaUSA ja Eurooppa ovat riippuvaisia Lähi-Idän öljystä ja yrittävät kaikin keinoin turvata sen saatavuuden. Esim. USA pitää varmistaa öljynsaantinsa pitämällä hyvät suhteet öljyn -ja maakaasuntuottajaan, Saudi-Arabiaan, jossa sillä on sotilastukikohtia.
USA tukee Israelia ja NL Egyptiä ja Syyriaa. Palestiina on jaettu juutalaisille ja palestiinalaisille. Sotia arabeja vastaan voittanut Israel on laajentanut aluettaan, koska sillä on USA tukenansa.
Israel on käyttänyt voimapolitiikkaa palestiinalaisia vastaan. Aluksi länsimaat olivat Israelin puolella, mutta esim. EU on tuominnut Israelin voimapolitiikan lähivuosina ja tukenut palestiinaa. Öljy tuli poliittiseksi aiheeksi jom kippurin sodassa, kun Israelia tukevia länsimaita painostettiin nelinkertaistamalla öljyn hinta. Myös uskonto on ollut mukana ongelmissa. Esim. islamilainen fundamentalismi on vaikuttanut tapahtumiin Lähi-Idässä; kun fundamentalistit nousivat johtoon, alkoi islam ohjata myös poliittisia päätöksiä monissa arabimaissa.
israelissa on juutalaisia ja muslimeja, riitoja syntyy mm. pyhien paikkojen sijainneista ja hallinnasta
VastaaPoistaYhdydvalloilla on hyvät suhteet saudi-arabiaan josta se saa öljyä.
Yhdysvallat haluavat myös turvata öljyn saannin tulevinakin vuosina.
israelilla on USA tukenaan ja on sen takia voittanut sotia arabi maita vastaan, sotien jälkeen arabimaat ovat tehneet terrori-iskuja israeliin.
Arabimaat ovat suuttuneet yhdysvalloille siitä, että se on auttanut Israelia,ja yhdysvallat on joutunut maksamaan öljystä muille arabimaille jopa nelinkertaisen hinnan.
Uskonnollisia vastakohtia on se, että Israelissa on sekä juutalaisia että muslimeja joiden uskomuksilla on tietysti eronsa ja tämän vuoksi syntyy paljon riitoja ja erimielisyyksiä.
VastaaPoistaTalouden puolesta Israelissa valtaa pitää öljytuotanto, mutta se onkin oikeastaan melkeinpä ainoa tärkeä tuote jota sieltä haetaan. Eurooppa ja USA ovat täysin riippuvaisia Lähi-Idän öljyvarannoista ja yrittävät tämän vuoksi pitää suhteensa hyvinä.
Lähi-idässä Palestiina on jaettu kahtia juutalaisille ja palestiinalaisille. Kuitenkin myös Lähi-idän ulkopuoliset maat ovat olleet mukana erinäisissä taisteluissa auttamassa, minkä vuoksi on voitettu ylivoimaisesti ja helpommin ja näin valloitettu lisää maata. Tästä yhtenä esimerkkinä Israel, jonka apuna Yhdysvallat on ollut.
Palestiinan kysymyksessä on käytetty paljon väkivaltaa ja Israel onkin käyttänyt voimapolitiikkaa Palestiinaa vastaan. Kiistojen ulkopuoliset alueet kuten esimerkiksi länsimaat ovat joutuneet valitsemaan niinsanotusti puolensa kiistoissa. Myös EU on puolustamassa tiettyjä puolia. Se on tuominnut voimapolitiikan, jota Israel käyttää ja alkanut tukemaan Palestiinaa. Suuria kysymyksiä ja valintoja aiheuttaa myös eri maiden öljyntarve ja eri uskonnot.
Uskonnollisia vastakohtaisuuksia: Lähi-Idän alueella on sekä juutalaisia että muslimeja, joiden välille syntyy kiistoja esimerkiksi molempien uskontojen pyhistä paikoista sekä juutalaisten rakentamista siirtokunnista.
VastaaPoistaTaloudellisia vastakohtaisuuksia: USA ja Eurooppa ovat riippuvaisia öljystä ja 70% maailman öljystä sijaitsee Lähi-Idän alueella. Öljyn vuoksi ollaan valmiita sotimaan, ja esim. USA yrittää pitää suhteensa Saudi-Arabiaan (joka on maailman suurin maakaasun ja öljyn tuottaja) hyvänä. Öljyntuottajamaat voivat käyttää öljyä poliittisena aseena esim. moninkertaistamalla sen hinnan.
Alueellisia vastakohtaisuuksia: Palestiinan alueella asuu sekä juutalaisia että palestiinalaisia. Palestiinalaisten alue on pienempi ja hajallaan kun taas juutalaisten alue on suuri alue keskeltä. Israel (juutalaisalue) julistautui itsenäiseksi, mistä palestiinalaiset eivät pitäneet. Arabinationalistit ovat tukeneet palestiinalaisia, ja näitä vastaan taisteltuaan (USA:n avustuksella) Israel on saanut laajennettua aluettaan valloituksilla.
Poliittisia vastakohtaisuuksia: Israelin ja Palestiinan kysymyksessä Israelin politiikasta on tullut erittän aggressiivista, koska Israelilla on aina ollut USA:n tuki puolellaan ja länsimaat ovat olleet myönteisiä. Länsivaltojen asenteet ovat kuitenkin muuttuneet Israelin häikäilemättömyyden vuoksi.
USA:lle on ollut erityisen tärkeää tehdä poliittiset ratkaisunsa siten, että sen öljynsaanti on turvattu, esim. pitämällä hyvät suhteet Saudi-Arabian kuningashuoneeseen. Muita diktatuureja on kyllä arvosteltu, mutta ei Saudi-Arabiaa, koska öljynsaanti voisi vaarantua. Myöskään hyökkäys Irakiin vuonna 2003 antaa miettimisen aihetta, sillä selkeää syytä hyökkäykseen ei ollut.
Israelissa on juutalaisia ja muslimeja ja Palestiinassa on muslimeja. Israelissa syntyy koko ajan ongelmia, koska juutalaiset pitävät Israelia "luvattuna maana" ja muslimeilla on pyhiä paikkoja siellä kuten Jerusalemissa. Palestiinassa on pyhiä paikkoja että juutalaisille sekä muslimeille.
VastaaPoistaU.S.A ja Eurooppa ovat kiinnostuneita ja ovat riippuvaisia Lähi-Idän öljystä, koska heidän omat öljyvarat eivät riitä jatkuvasti kasvavaan energiakulutukseen. Esimerkiksi Saudi-Arabia on maailman suurin öljyn ja maakaasun tuottaja, jota Yhdysvallat vartioi öljykenttien läheisyydessä. Toinen syy on sotilaallinen asema, jota Yhdysvallat ja Venäjä pyrkivät luomaan omia etupiiriä esim. Israel on sotilaallisesti vahva Läji-Idässä, koska saa sotilaallista tukea Yhdysvalloilta.
Israel on laajentanut alueita USA:n avulla, mikä on ärsyttänyt muita arabimaita. Israelin voiton jälkeen arabimaat ovat tehneet terrori-iskuja Israeliin ja Israel vastasi terroriin pommittamalla toisia arabimaita/Palestiinaa.
Usa on auttanut poliittisesti Israelia, mikä on ärsyttänyt muita arabimaita. Ja niin osa arabimaista on pitänyt USA:a yhtenä päävihollisena. Poliittisiin ratkaisuihin on vaikea päästä, koska äärijuutalaiset ja äärimuslimit häiritsevät poliittisten ratkaisujen tekemiseen. Myös monet länsimaat ovat tukeneet Israelia, koska sillä on yhteinen historia Israelin kanssa.
Israelin alueella elää sekä juutalaisia että muslimeja joiden välille on riitoja eri uskontokuntien pyhitän paikoista ja juutalaisten rakentamista siirtokunnista.
VastaaPoistaTeollistuneet maat kuten Yhdysvallat ja iso osa Euroopan valtioista ovat taloudellisesti riippuvaisia Lähi-Idän öljykentistä ja pyrkivät turvaamaan öljynsaannin kaikin keinoin, vaikka sodan uhalla. Esimerkkinä tästä on Yhdysvaltojen hyvät suhteet Saudi-Arabiaan.
Lähi-Idän alueella Palestiinalaiset eivät pitäneet Israelin itsenäistymisestä minkä seurauksena he ovat tehneet terrori-iskuja Israelin alueelle. Israel on puolestaan pystynyt laajentamaan alueitaan Usa:lta saamansa tuen avulla.
Israelin politiikka on ruvennut olemaan varsin aggressiivista nykypäivinä, jolloin on ruvettu tukemaan Palestiinaa.USAn Israelille tarjoama apu on ärsyttänyt muita arabimaita. Lämsivallat ovat nykyään kääntyneetkin Israelin politiikkaa vastaan. USA puolestaan uskaltaa kritisoida muita Lähi-Idän maita muttei Saudi-Arabiaa, jotta öljynsaanti on turvattu.