tiistai 4. syyskuuta 2012


Pearl Harborin taistelu


7. joulukuuta 1941 Japani teki yllätyshyökkäyksen Yhdysvaltojen laivastotukikohtaan Pearl Harboriin. Hyökkäystä oli suunniteltu jo saman vuoden tammikuusta asti, ja sen tarkoituksena oli tuhota suurin osa Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivastosta. Yhdysvaltojen joukot eivät olleet lainkaan taisteluvalmiudessa, mikä teki taistelun alkuvaiheesta melko yksipuolisen; japanilaiset lentokoneet hyökkäsivät satamaan sekä lentokentille aiheuttaen massiivista tuhoa.

Kello 06.15 ensimmäinen hyökkäysaalto lähetettiin liikkeelle. Siihen osallistui 214 lentokonetta, joista 50 pommikoneita, 51 syöksypommittajia ja 70 torpedokoneita. Hälytystä ei annettu heti hyökkäysaallon ilmestyttyä tutkaan, sillä samaan aikaan odotettiin saapuvaksi lentokoneita Kaliforniasta. Näin ollen yllätys oli täysin japanilaisten puolella. Ensimmäisen hyökkäysaallon pääkohteena olivat Yhdysvaltojen taistelulaivat. Viisi niistä tuhoutui ja kolme vaurioitui pahasti.
Toinen hyökkäysaalto lähetettiin 07.15. Sen tehtävänä oli viimeistellä sataman tuho, tuhota satamalaitteet ja pommittaa lentokoneet kentille. Tähän hyökkäykseen osallistui 54 pommikonetta, 80 syöksypommittajaa ja 36 hävittäjää. 

Pearl Harborin ”taistelu” oli japanilaisten kannalta menestys. He menettivät 29 lentokonetta, 9 sukellusvenettä ja 65 miestä. Yhdysvallat menetti viisi taistelulaivaa, 3 risteilijää ja kolme hävittäjää, sekä 188 lentokonetta. Miestappiot olivat 2403. Japanille oli tosin pettymys, että Yhdysvaltojen lentotukialukset eivät olleet Pearl Harborissa hyökkäyksen aikana.

Loppujen lopuksi hyökkäys oli Japanin kannalta onnistunut, mutta se ei saanut aikaan tuhoa jota siltä odotettiin. Sen oli tarkoitus murskata Yhdysvaltojen Tyynenmeren laivasto ja ilmavoimat, mutta se antoi niille vain kovan iskun. Tämän hyökkäyksen jälkeen Yhdysvallat liittyi sotaan Japania vastaan. Myös Saksa julisti sodan Yhdysvalloille. Mielestäni tämä hyökkäys, joka varmisti Yhdysvaltojen liittymisen sotaan, oli lopun alkua Akselivalloille. Yhdysvaltojen kasvava mahti ja voimavarat mahdollistivat lopulta sodan voiton Liittoutuneille.

3 kommenttia:

  1. Mikä oli sinun pohdintaasi ja mikä lähteistä kerättyä. Melko lyhyehkö ja napakka.Mikä oli tapahtuman tärkein vaikutus ?

    VastaaPoista
  2. Viimeinen kappale on kokonaan paria faktaa lukuunottamatta. Ylempänäkin on pohdintaa mutta enimmäkseen faktoja. Lähteinä käytin toisesta maailmansodasta kertovaa kirjaa sekä nettilähteitä.
    Tärkein vaikutus oli Yhdysvaltojen mukantulo sotaan, sillä se vaikutti suuresti loppusodan kulkuun.

    VastaaPoista