sunnuntai 2. syyskuuta 2012

Neuvostoliiton hajoaminen


Neuvostoliiton hajoamisen voidaan katsoa alkaneen presidentti Mihail Gorbatsovin harjoittamasta uudistuspolitiikasta. Hänen tarkoituksenaan oli korjata sosialismia paremmin toimivaksi ja näin poistaa maan ongelmia.

Gorbatsovin harjoittama Glasnost eli avoimuuspolitiikka pyrki ihmisten elämän vapauteen ja perestroika talouden uudelleen järjestäytymiseen.
Ennen tätä hyödykkeiden hinnat oli pidetty väkisin alhaisina, mutta Gorbatsovin taloudelliset uudistukset nostivat tavaroiden hinnat korkeiksi ja Glasnost lisäsi yhteiskunnallisisa ongelmia, joka taas aiheutti sekasortoa.

Myös kylmä sota pisti Neuvostoliiton taloutta sekaisin. Suuria määriä rahaa käytettiin asevarusteluun ja avaruustutkimuksiin, kun taas tavallisia ihmisiä koskettaviin asioihin ei juuri kiinnitetty huomiota.

Nationalismi nosti koko ajan kannatustaan neuvostotasavalloissa ja vuonna 1990 yritettiin jopa vallankaappausta, joka kuitenkin saatiin aisoihin.

Helmikuussa 1991 Gorbatsov totesi maassa vallitsevan valtataistelun.
Vanhoilliset vaativat Gorbatsovilta uudistusten hillitsemistä, ja suurinta Neuvostoliiton osavaltaa Venäjää käytännössä johtanut demokraatti Jeltsinin ryhmä kannatti porvarillista kapitalismia.

Ensimmäisenä itsenäisyysjulistuksen antoivat Baltian maat ja hyvin nopeasti sen jälkeen muutkin osavaltiot. 
Venän halu luoda oma demokraattinen hallinto maahan oli myös suuri osatekiä Neuvostoliiton hajoamiseen.

Tasavaltojen johtajat hajottivat Boris Jeltsinin johdolla Neuvostoliiton, joka lakkasi virallisesti olemasta 25.12.1991.
Gorbatsovin jälkeen presidentiksi nousi Jeltsin.

Jukka

1 kommentti:

  1. Se pohdinta unohtui Jukka. Miten itse arvioit NL:n tuhoa ja vaikutuksia ?

    VastaaPoista