lauantai 1. syyskuuta 2012

Vietnamin sota


Vietnamin sota alkoi vuonna 1964 ja päättyi vuonna 1973, kun supervalta USA joutui vetäytymään pois Vietnamista  ja hävisi ensimmäistä kertaa sodan.  Pieni  Vietnam säilytti muodollisesti itsenäisyytensä, mutta kahden vuoden kuluttua sodan päättymisestä kommunistit ottivat kuitenkin valtansa alle koko maan ja näin ollen siitä muodostui sosialistinen tasavalta.

Noin vuosikymmen ennen Vietnamin sotaa maan kansallismieliset kommunistit hapuilivat itsenäistä Vietnamia. Vietnam oli kuitenkin siirtomaa, ja sen omistaja Ranska halusi palauttaa oman valtansa takaisin. Tästä lähti Indokiinan sota, jossa ranskalaiset ja Vietnamin kommunistit taistelivat henkensä kaupalla. Lopulta kävi kuitenkin niin, että Ranska vetäytyi suuren sotilaallisen tappion vuoksi. Tämän jälkeen Vietnam jaettiin Pohjois- ja Eteläosiin.                                                                                                                                      
   1960-luvun alkupuolella koko Vietnam oli pikkuhiljaa muuntautumassa kommunistiseksi valtioksi johtuen erinäisistä taisteluista ja kapinoista, mikä sai Yhdysvallat heräämään. Tämä saattaisi kasvattaa Kiinan vaikutusvaltaa, joten se päätti auttaa maan kommunisminvastaisessa taistelussa. Lopulta USA oli niin tiukkaan sotkeentunut kommunismisotaan, ettei se voinut enää niellä ylpeyttään ja perääntyä.                             
   Nämä tapahtumat yhdessä johtivat täysimittaisen Vietnamin sodan alkuun vuonna 1964, mutta vasta vuoden kuluttua Yhdysvallat aloitti täysimittaiset sotatoimet.

Pieni Vietnam ja supervalta USA kävivät yhdeksän vuotta taistelua toisiaan vastaan ilman selvää rintamaa. Sodassa Yhdysvallat käyttivät keinoina muun muassa järjetöntä pommitusta, jonka lukumäärä oli suurempi kuin koko toisessa maailmansodassa yhteensä ja jotka ulottuivat myös kommunisteja puolustaviin naapurimaihin eli Kambodzhaan ja Laosiin. Myös Vietnamin suojaisia viidakoita ruvettiin tuhoamaan ympäristömyrkyillä ja kaasuilla, jotka aiheuttavat edelleen ihmisille syöpää ja epämuodostumia vartaloon.

Vietnamin sodassa kuoli valtavasti ihmisiä, ja vaikka Vietnam voittikin Yhdysvallat, menetti se noin 2-3 miljoonaa ihmistä kun taas hävinnyt supervalta noin 60 000 sotilasta. Molemmat maat kärsivät myös valtavia taloudellisia tappioita.  Ja tämä kaikki olisi voinut olla täysin estettävissä.

Vietnamin sodasta, niin kuin sodista yleensä muutenkin tulee mieleen kysymys, miten tämä kaikki olisi voitu välttää. Tietenkään jos USA ei olisi hypännyt päätä pahkaa auttamaan kommunisminvastaisessa taistelussa, vaan olisi ollut puuttumatta koko tilanteeseen, tätä sotaa ei olisi syttynyt. Emme toki voi tietää Vietnamin sisäisissä taisteluissa olisi käynyt, mutta melko varmasti ainakin miestappiot olisivat olleet huomattavasti pienemmät koska esimerkiksi USA:n järjettömät pommi-iskut Vietnamiin olisi vältetty, samoin ympäristömyrkytykset. Yhdysvaltojen avunantoa ei kuitenkaan olisi voitu periaatteessa välttää mitenkään, koska se ajatteli ensisijaisesti oman maansa etua, sillä niin kuin edellä mainitsin, Kiina olisi saattanut vahvistua kommunistisen Vietnamin ansiosta. Yhdysvaltojen liittyminen täysimittaisesti sotaan taas olisi voitu ehdottomasti välttää sillä niin kuin myös tämänkin asian mainitsin, oli USA lopulta pelissä vain oman ylpeytensä vuoksi eikä siis voinut enää perääntyä. Tämä ylpeys kääntyi kuitenkin maan sotahistoriassa tuhoksi, sillä koska maa ei suostunut nöyrtymään pienvallan taisteluissa, se kärsi ensimmäisen häviönsä sodassa. 
Erittäin turhaa ja näin ollen Yhdysvallat sai tosiaan maistaa omaa lääkettään juuri tämän sodan seurauksena.

3 kommenttia:

  1. Ja siis mun kirjoittama.

    VastaaPoista
  2. Pikkunäppärä eseee. Vietnam oli USAlle todella synkkä retki. Miten USA vastaisuus näkyi maailmalla 1970-luvulla ?

    VastaaPoista
  3. Olen alannut halveksimaan jenkkien sotatoimia ja asearsenaalia

    VastaaPoista