sunnuntai 2. syyskuuta 2012


 Sodan poliittiset seuraukset


Kun toinen maailmansota loppui, Euroopassa tapahtui paljon aluemuutoksia. Eniten Itä-Euroopassa. Baltian maat ja muita alueita Itä-Euroopasta liitettiin Neuvostoliittoon. Suomestakin lähti vähän alueita Neuvostoliittoon. Puola sai alueita Saksasta. Saksa, Italia ja Japani joutuivat luopumaan valloittamistaan alueista. Saksa ja Itävalta miehitettiin ja jaettiin miehitysvyöhykkeisiin. Yhdysvallat miehitti Japanin. Sodan jälkeen oli monissa maissa oikeudenkäyntejä, joissa tuomittiin sotasyyllisiä ja –rikollisia. Suurin oikeudenkäynti oli Nűrnbergissä syksyllä 1945 Saksan johtajia vastaan. Länsi-Eurooppa menetti merkitystään maailmanpolitiikassa ja Yhdysvallat nousi johtavaan asemaan. Neuvostoliitto nousi nopeasti Yhdysvaltojen rinnalle. Sodan jälkeen siirtomaiden vapautuminen kiihtyi, kun eurooppalaiset olivat menettäneet valtaansa. Yhdistyneet kansakunnat perustettiin San Franciscossa vuonna 1945 ja sen perustamisasiakirjan allekirjoitti 50 valtiota.

Toisen maailmansodan jälkeen Eurooppa muuttui valtavasti. Neuvostoliitto hallitsi Itä- Eurooppaa ja sen hallitsemaa aluetta kutsuttiin itäblokiksi. Vaikka kaikki alueet siinä eivät kuuluneet Neuvostoliittoon, hallitsi Neuvostoliitto niitä kuitenkin. Kaikki itäblokin maat olivat sosialistisia, kuten Neuvostoliitto. Itäblokkiin kuului Puola, Tšekkoslovakia, Unkari, Romania, Bulgaria ja Itä-Saksa. Saksasta siis muodostui kaksi valtiota Itä- ja Länsi-Saksa. Itäblokin ja Länsi-Euroopan välistä rajaa kutsuttiin rautaesiripuksi.

Neuvostoliitto ja Yhdysvallat nousivat suurvalloiksi muiden yli. Aikaa toisen maailmansodan lopun ja Neuvostoliiton hajoamisen välillä kutsutaan Kylmäksi sodaksi. Nimityksessä on sota, mutta varsinaista sotaa ei kuitenkaan silloin käyty Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä. Silloin niiden välit olivat niin kireät, että sota olisi voinut syttyä. Molemmat maat halusivat näyttää valtaansa, joten ne käyttivät paljon resursseja moniin asioihin, joissa he kilpailivat. Kilpailu oli kovaa Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen välillä. Ne halusivat koko ajan näyttää mahtavuutensa toisilleen ja muulle maailmalle. Etenkin asevoimissa, koska siten toinen maa tiesi, että ei kannata aloittaa sotaa, kun toisella on niin vahvoja aseita.  Maat kilpailivat myös esimerkikiksi avaruuteen matkustamisesta ja urheilussa menestymisestä.

Mielestäni suurimmat seuraukset olivat uusien valtioiden synty ja YK:n perustaminen. Sen takia, koska uudet valtioit muuttivat maailmankarttaa ja YK on suuri järjestö, jolla on paljon vaikutusvaltaa ja se on onnistunut pitämään rauhaa paremmin kuin edeltäjänsä Kansainliitto. Ilman YK:ta olisi ollut mahdollista että olisi syttynyt jopa toista maailmansotaa suurempi sota Kylmän sodan aikana. Merkittäviä seurauksia ovat myös Saksan jakautuminen ja monien eurooppalaisten siirtomaiden itsenäistyminen, joka kuuluukin uusien valtioiden syntyyn. Saksan jakautuminen vaikutti paljon eurooppalaisten elämään. Ilman sitä ei olisi Berliinin muuria ja muita asioita, joita tapahtui Saksassa.

Jyri

1 kommentti:

  1. Hyvä aiheen valinta. juttu jotenkin jäi kesken,juuri kun siihen tempautui mukaan, essee loppui. Hieman monipuolisemmin omaan pohdintaa. Ok !

    VastaaPoista